Wystąpiły następujące problemy:
Warning [2] Use of undefined constant mentionMeBuildPopup - assumed 'mentionMeBuildPopup' (this will throw an Error in a future version of PHP) - Line: 336 - File: inc/plugins/MentionMe/forum.php PHP 7.3.33 (Linux)
File Line Function
/inc/plugins/MentionMe/forum.php 336 errorHandler->error
/inc/plugins/MentionMe/forum.php 16 mentionMeInitialize
/inc/plugins/mention.php 31 require_once
/inc/class_plugins.php 38 require_once
/inc/init.php 233 pluginSystem->load
/global.php 18 require_once
/showthread.php 28 require_once

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Halloween
_SetH_,Nov 4 2008, 10:32 AM napisał(a):Nie roz?mieszaj mnie, Wikipedia to żadne źródło. Czasem piszę tam takie głupoty, że aż zęby bol?, a zwłaszcza w has?ach związanych z teologi?. Z resztą nigdzie nie jest tam napisane, że tradycja chrze?cija?ska przej??a takową tradycj?, a jedynie, że iglaki były podmiotem poga?skich kultów. Czy to, że zarówno S?owianie jaki i Egipcjanie i Majowie czcili sło?ce, znaczy że który? z tych kultów wywodzi się z innego?

EDIT:
Generalnie ta dyskusja nie ma większego sensu, jeśli coś zostało przyjąte w chrześcijaństwie, to niezaleśnie od tego skąd się wywodzi, jest chrze?cija?skie, jeśli nie, to nie. Halloween nie jest uznawane przez końció?, więc jest poga?skie. Koniec, kropka. Poza tym, należy rozróżni? celtyckie święto duchów i XX-sto wieczn? zabaw? w przebieranki za postacie z filmów, bo jedno z drugim w zasadzie nie ma wiele wspólnego. Moje zdanie jest takie jak już wcześniej pisaćem:
Halloween jako zabawa - tak, jak ktoś ma ochot?, to czemu nie.
Halloween jako święto - nie, jest to poga?ski zwyczaj i nie przystoi chrze?cijanom.
Wszystko tak naprawdę rozchodzi się o to, jak kto do tego podchodzi.
I widzisz? To ty się mylisz. Na Wikipedii owszem CZASEM piszę głupoty ale w tym przypadku mają racj?. Ja nie braćem tej informacji z Wikipedii tylko przeczytałem o tym w pewnym artykule i s?ucha?em o tym w programie telewizyjnym. Iglaki były przedmiotem poga?skich kultów i dlatego ten zwyczaj został przyjąty przez chrześcijaństwo aby ludności poga?skiej ?atwiej było zrozumieć nową wiar? która była czym? ZUPE?NIE odmiennym niż to w co dotychczas wierzyli i dlatego niezrozumiałym. Już o tym z resztą wspomina?em. Nie trzeba daleko szukał żeby znależę tą informacj?.

To co nie uznawane przez Ko?ció? katolicki jest poga?skie!? W takim razie na każdym kroku bardzo poważnie grzeszymy bo jest mnóstwo obyczajów których Ko?ció? oficjalnie nie zatwierdziś...
To co jeśli Halloween zostałoby przyjąte przez Ko?ció? jako święto to już nie jest poga?skie? Jeśli Ko?ció? by je uzna? to będziesz je obchodziś?

Odpowiedz
Wookie napisał(a):To co jeśli Halloween zostałoby przyjąte przez Ko?ció? jako święto to już nie jest poga?skie? Jeśli Ko?ció? by je uzna? to będziesz je obchodziś?
Tak. Jeśli Ko?ció? je uzna, to będą je obchodziś i traktować jak święto i chciałbym tu podkreśli? słowo ?WI?TO. Jak już pisaćem jako zabawa, bez żadnej symboliki jest ok nawet teraz.
Wookie napisał(a):To co nie uznawane przez Ko?ció? katolicki jest poga?skie!? W takim razie na każdym kroku bardzo poważnie grzeszymy bo jest mnóstwo obyczajów których Ko?ció? oficjalnie nie zatwierdziś...
Czytanie ze zrozumieniem się k?ania. Mówimy tu o zwyczajach o pod?o?u religijnym i obchodzeniu związanych z nimi ?wi?t. Powiedz mi, jakie to niby są jeszcze powszechnie obchodzone przez chrze?cijan niechrze?cija?skie święta? (Tylko nie wyskakuj mi tu ze świętami państwowymi, bo to zupełnie co innego, nie mają one jakiegokolwiek związku z religi?).
Wookie napisał(a):I widzisz? To ty się mylisz. Na Wikipedii owszem CZASEM piszę głupoty ale w tym przypadku mają racj?. Ja nie braćem tej informacji z Wikipedii tylko przeczytałem o tym w pewnym artykule i s?ucha?em o tym w programie telewizyjnym. Iglaki były przedmiotem poga?skich kultów i dlatego ten zwyczaj został przyjąty przez chrześcijaństwo aby ludności poga?skiej ?atwiej było zrozumieć nową wiar? która była czym? ZUPE?NIE odmiennym niż to w co dotychczas wierzyli i dlatego niezrozumiałym. Już o tym z resztą wspomina?em. Nie trzeba daleko szukał żeby znależę tą informacj?.
Owszem DATY wielu ?wi?t katolickich zostały tak dobrane, aby pokry? się z datami ?wi?t poga?skich, a większość związanych z nimi zwyczajów została zaadoptowana przez chrześcijaństwo. Tylko, że to miało miejsce głównie we wczesnych wiekach, kiedy było to stosunkowo młode wyznanie. Podobna rzecz miała miejsce kiedy dany obszar był chrystianizowany. Zwyczaj ubierania choinki jak pisaće? pochodzi z Niemiec (powiedzmy, bo to trochę naciągane określenie) z XVI w, które zostały schrystianizowane około 1000 lat wcześniej. To trochę za długi czas, żeby można było mówił o przej?ciu jakiegoś rdzennego zwyczaju, bo te zostały już dawno wyt?pione nawet na wsiach. Zgadzam się, że iglaki były podmiotem poga?skich kultów, ale nie oznacza to, że w jakikolwiek sposób ten kult został przej?ty przez Ko?ció?. W tej sprawie określenie "wywodzi się" jest mocno nadużywane. Widzisz, ja "przeczytałem o tym w pewnym artykule i s?ucha?em o tym w programie telewizyjnym", że jednak nie wywodzi się to z poga?skich obrządów. Twój argument jest typu "wydaje mi się, że gdzień słyszałem".

Poza tym coraz bardziej odbiegamy od tematu a ta dyskusja do niczego tak naprawdę nie prowadzi. Co od takich rzeczy to nawet historycy nie mają wspólnego zdania (ba! ci to nawet k?óc? się o to co było 5 lat temu, to o to co miało miejsce 500 lat wcześniej wręcz się biję), więc my możemy tak odbija? piłeczk? w nieskończono??, aż komu? się znudzi i dla (nomen omen) ?wi?tego spokoju przyzna drugiemu racj?, bo wątpię aby komukolwiek udało się kogokolwiek przekona?.
Powrót jest tylko jeden i nie króla, tylko jedi.

Odpowiedz
Seth, wyluzuj, Wookie przecież nie mówi że masz czci? choink?, tylko że zwyczaj ten wzi?? się z poga?skich tradycji. Jest to po prostu jedna z wielu rzeczy jaka powstała/została dodana po Chrystusie.

0 chrystianizacji nie mów bo to była generalnie egzekucja tych co uważają inaczej.

"Czy? nie jest dziwne, że ludzie tak ch?tnie walcz? o religi?, a tak niech?tnie ?yj? zgodnie z jej przepisami."- Georg Christoph Lichtenberg

Wracając do tematu, czy ktoś słyszał kiedyś o jakimś "psikusie" który się przydarzy? w przypadku nie dania cukierków?
Odpowiedz
Revan,Nov 4 2008, 07:16 PM napisał(a):Wracając do tematu, czy ktoś słyszał kiedyś o jakimś "psikusie" który się przydarzy? w przypadku nie dania cukierków?
Taa. Ja znam. Kiedy? mojemu kumplowi takie jedno rodzeństwo idiotów (Ci sami co przyszli do mnie rok czy dwa temu) na drzwiach napisało flamastrem "Tutaj mieszkaj? debile". Bardzo niemiły dowcip <_<.
Odpowiedz
Revan,Nov 4 2008, 07:16 PM napisał(a):Wracając do tematu, czy ktoś słyszał kiedyś o jakimś "psikusie" który się przydarzy? w przypadku nie dania cukierków?
A mojemu koledze kiedyś jakieś dzieciaki zostawiły nasienie na klamce, bo nie dał cukierków <_< . Serio mówił.
Odpowiedz
Cytat:A mojemu koledze kiedyś jakieś dzieciaki zostawiły nasienie na klamce, bo nie dał cukierków  . Serio mówił.
O jaki rodzaj nasienia chodzi.
A wracając do tematu to słyszałem przypadkach owini?cia bia?ego domu papierem nas?czonym w smole.
Odpowiedz
Mrówka,Nov 4 2008, 11:10 PM napisał(a):
Cytat:A mojemu koledze kiedyś jakieś dzieciaki zostawiły nasienie na klamce, bo nie dał cukierków  . Serio mówił.
Mi się zdaję, że chodzi o...Sperm? xD.
Odpowiedz
Nie rozumiem tylko, dlaczego cenzurujesz słowo "sperma". Jest to zwyczajne określenie m?skiego nasienia i nie ma się czego wstydziś przy jego używaniu.

Mrówka napisał(a):A wracając do tematu to słyszałem przypadkach owini?cia bia?ego domu papierem nas?czonym w smole.
Moim zdaniem to już przekracza granic? "psikusa". O ile jeszcze zostawienie spermy na klamce, można uzna? za dośc niesmaczny dowcip, o tyle to można nazwać chuliga?skim wybrykiem. Klamk? umyjesz w chwilę, a odmalowanie domu nie jest już takie proste. Zwyczajne chamstwo.
Odpowiedz
Altair_Fan,Nov 4 2008, 11:54 PM napisał(a):
Mrówka,Nov 4 2008, 11:10 PM napisał(a):
Mi się zdaję, że chodzi o...Sp**m? xD.
Tak, dokładnie. To nasienie to sperma ;) .
Odpowiedz
QbaS,Nov 5 2008, 12:43 AM napisał(a):O ile jeszcze zostawienie spermy na klamce, można uzna? za dośc niesmaczny dowcip
Niesmaczny dowcip? Chyba raczej dewiacj?. No w końcu musiał wykonał ee czynność pewną by owe nasienie otrzymał...

Mesogog, niez?? patologie masz na osiedlu.
Odpowiedz
Na szczęście to nie z mojego osiedla. Na moim osiedlu nikt Haloween nie obchodzi. Ale jak widać u mnie w mie?cie to mają ludzie pomysły <_< ...
Odpowiedz
Seth

Jeśli coś w ogóle się tu k?ania to w tej sytuacji jest to twój dystans do tematu. Co jak co, ale braku umiejątności czytania ze zrozumieniem mi zarzucił nie możesz (zresztą niczego mi nie możesz zarzu? bo mnie nie znasz). To co napisałem miało swój cel który po prostu najwyraźniej nie został przez ciebie zrozumiany tak jak chciałem.

A. I mój argument nie jest w stylu "chyba gdzień słyszałem/czytałem" bo nie CHYBA a NA PEWNO oglądałem o tym program i czytałem artyku? w Newsweeku czy innym Wprost. To, że nie umiem poda? dokładnego numeru czy nazwy programu nie oznacza że powo?uj? się na moje "widzimisię".

Wookie out.

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości