Gość
Niezarejestrowany użytkownik
Witam, zalozylem ten temat zeby spytac kto trenuje Le Parkour? Jest to sposób przemieszczania sie urozmaicony róznymi trickami. Mozecie tez pisac o swoich przezyciach z parkourem jakie tricki umiecie itd. itp. Czyli wszystko z Parkourem zwiazane. Ja osobiscie trenuje Parkour i dobrze mi to idzie choc nie dawno skrecilem sobie kostke próbujac zrobic dasha na stole pingpongowym :D.
Liczba postów: 992
Liczba wątków: 3
Reputacja:
1
Cwiczylem, nie wiem czy wróce, bo 2 miechy temu próbujac zrobic salto z rozbiegu na lawce zlamalem sobie 2 kosci w lokciu, nie wspominajac o peknieciu innej kosci w rece :rolleyes:
Liczba postów: 1.110
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
Pawcio,Aug 31 2007, 01:26 PM napisał(a):Cwiczylem, nie wiem czy wróce, bo 2 miechy temu próbujac zrobic salto z rozbiegu na lawce zlamalem sobie 2 kosci w lokciu, nie wspominajac o peknieciu innej kosci w rece :rolleyes: Biedaczek z Ciebie...
Chcialem zaczac, ale po kilku dniach mi sie znudzilo, bo zeby do czegos dojsc trzeba bardzo duzo cwiczyc. Dlatego zamierzam od wrzesnia (to juz za kilka dni) rozpoczac trening capoeiry. Podobna rzecz ;)
Liczba postów: 34
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
ja cwiczylem jakies 2 lata i dalej wychodzi mi niezle takie cos jak palm spin, vertical, wall flip i jakies tam jeszcze vaulty :)
AMD Athlon 64 3800+ x2 AM2
1024MB DDR2 GoodRam
nVidia GeForce 8500 GT 256MB Shader Model 4.0
Liczba postów: 174
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Ja kiedys cwiczylem, ale odrazu na real, a nie na sali, bo u nas nie ma takich sal, które sa przeznaczone dla tego sportu. Ale chyba zrezygnuje z Parkouru, bo to jednak wymaga duzo poswiecenia, i duzo czasu, zeby sie go nauczyc :P
Liczba postów: 383
Liczba wątków: 12
Reputacja:
0
Fred_Mord,Aug 31 2007, 10:03 AM napisał(a):Jest to sposób przemieszczania sie urozmaicony róznymi trickami. Bzdura. W Le Parkour nie wystepuja zadne triki. One tylko spowalniaja, co jest sprzeczne ze wszystkimi zasadami Parkour. Jak podczas biegu robisz jakies "triki" typu frontflip, fiflak czy inne bajery to wtedy jest freerun. Czyli zupelnie co innego.
A ja juz od jakiegos czasu interesuje sie Parkourem i akrobatyka. Zaczalem na poczatku wakacji. Choc tak na powaznie, prawie codziennie to zaczalem w sierpniu. W sumie radze sobie calkiem niezle, ale teraz jak sie zaczal rok szkolny to juz raczej nie bede tak czesto trenowal.
Liczba postów: 134
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Sa tez takie tricki jak Monkey, Speed Vault itp. które wcale Cie nie spowalniaja w czasie pokonywania przeszkód, a jednak sa trickami.
Reputacja:
0
To nie sa zadne triki tylko techniki, ludzie. One sa niezbedne podczas poruszania, przeciez Parkour opiera sie glownie na vaultach... Nie wiem jak mozna je w ogole trikami nazwac.
Liczba postów: 134
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Nie mam zadnych argumentów :/ To poprostu takie nazewnictwo, dla mnie to tricki dla Ciebie techniki, ale ja naprzyklad nie nazwalbym trickiem frontflipa, czy fiflaka. W calej reszcie sie z toba zgadzam.
Reputacja:
0
Nie zamierzam sie z Toba klocic, ale to tak jakbys kata w karate nazwal seria trikow. Front i back flip to prawde mowiac rowniez nie sa triki, tylko techniki akrobatyczne, wedlug wikipedii. I w sumie maja racje. Triki moga byc we freestyle'u, a ani Parkour, ani akro sie chyba do freestyle'ow nie zaliczaja.
Liczba postów: 235
Reputacja:
0
Tak, ludzie myla te pojecia np. salto nie ma nic wspólnego z parkourem :P
Chodzi o to w parkuor zeby pokonywac miasto w specyficzny sposób ;)
Ja trenuje ale z grupka kolegów ale to nie jest moja pasja. Wole sztuki walki.
Gość
Zygmoont- nie trzeba robic afery, ze moze zle sie wyrazilem na temat Parkouru, ale racja zgadzam sie z toba. I tak wiadomo, ze wszystkich technik Parkouru nie wymyslil David Bell (bo to on jest twórca Le Parkour) wiekszosc vaultów zostala wymyslona przez innych ludzi ze swiata.
Reputacja:
0
Fred_Mord,Sep 9 2007, 06:31 AM napisał(a):wszystkich technik Parkouru nie wymyslil David Bell (bo to on jest twórca Le Parkour) wiekszosc vaultów zostala wymyslona przez innych ludzi ze swiata. Dokladnie. Tak samo jak wszyscy znawcy pilki noznej uwazaja, ze Ronaldinho wymyslil wszystkie triki. Co jest absolutna nieprawda, bo wszystkie triki freestyle'owe sa wymyslane przez chlopakow z ulicy, ktore potem jakos docieraja do pilkarzy, ktorzy o tym uslyszeli.
Liczba postów: 1.148
Reputacja:
0
Niezupelnie. Niektórzy pilkarze jak np Cristiano Ronaldo, Ronaldinho, Zidane czy Giggs tez wymyslaja wlasne tricki. Poza tym niezbyt dobre jest okreslenie "wszyscy znawcy pilki noznej uwazaja, ze Ronaldinho wymyslil wszystkie triki." bo ja np tak nie uwazam jak i wiele osób z mojego otoczenia czyli jednak juz nie wszyscy. Poza tym trzeba odzielic fanów-znawców od znawców-profesjonalistów i znawców-znafcuf.
Gość
09.09.2007 , 18:34
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09.09.2007 , 19:37 przez rzadlo.)
Dobre Wookie, ale dosc o pilce bo sie offtop robi.
Offtopem to jest przede wszystkim twój post. Po prostu spam. Nastepnym razem bedzie ostrzezenie.
Reputacja:
0
Wookie,Sep 9 2007, 03:17 PM napisał(a):Niezupelnie. Niektórzy pilkarze jak np Cristiano Ronaldo, Ronaldinho, Zidane czy Giggs tez wymyslaja wlasne tricki. Poza tym niezbyt dobre jest okreslenie "wszyscy znawcy pilki noznej uwazaja, ze Ronaldinho wymyslil wszystkie triki." bo ja np tak nie uwazam jak i wiele osób z mojego otoczenia czyli jednak juz nie wszyscy. Poza tym trzeba odzielic fanów-znawców od znawców-profesjonalistów i znawców-znafcuf. Mowiac wszyscy znawcy pilki mialem na mysli wlasnie takich, ktorzy szpanuja w szkole, ze duzo wiedza, zle to powiedzialem. ;) Wlasnie moim zdaniem to nie pilkarze wymyslaja triki. Sa freestystyle'owcy, ktorym Ronaldinho (we freestyle'u oczywiscie) nie dorasta do piet, np. Palle, ktory umie na pewno wiecej od Ronaldo i kopaczy.
|