Liczba postów: 713
Liczba wątków: 11
Reputacja:
0
19.07.2008 , 12:11
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.10.2008 , 18:21 przez Altair_Fan.)
W tym temacie mowa o znanej serii na calym swiecie czyli serii GTA! Uwielbiam ta serie! To jest chyba najlepsza seria gier jaka widzialem! Osobiscie jestem wielkim fanem i kazda z gier przeszedlem przynajmniej raz (oprocz GTA IV i GTA GBA). Na PC posiadam San Andreas, III oraz Vice City. Na PS2 mam Vice City, Vice City Stories i kiedys pozyczylem GTA LCS. Kazda z tych gier ma jakas ciekawa fabule np.
San Andreas: Gracz kontroluje poczynaniami glównego bohatera, Carla Johnsona ("CJ"), który po pieciu latach w Liberty City wraca do Los Santos. Carl opuscil Los Santos po smierci Briana, jego mlodszego brata. Carl wrócil teoretycznie tylko na pogrzeb zamordowanej matki, jednakze gdy zauwaza, ze i rodzina, i jego gang, Grove Street Families (nazwany tak od ulicy, z której pochodza, Grove Street) sa w rozsypce, postanawia zostac.
Vice City:
Gracz wciela sie w role Tommy'ego Vercetti, który dopiero co opuscil wiezienie i rozpoczal dalsza wspólprace ze swoim bylym przelozonym – Sonnym Forreli. Jego zadaniem jest zalozenie nowej filii narkotykowej w Vice City. Jednak o transakcji dowiedzialy sie takze tamtejsze "sluzby porzadkowe", wskutek czego Tommy utracil caly powierzony mu dorobek oraz pieniadze przeznaczone dla Sonny'ego. Teraz jego glównym zadaniem jest odnalezienie sprawców calego zamieszania i odzyskanie utraconych pieniedzy.
Osobiscie najbardziej podobala mi sie Vice City, ale pozniej polubilem bardziej San Andreas. Moj ranking GTA:
Vice City Stories - 9/10 - Jest na 2-gim miejscu moich ulubionych czesci GTA. Bohater jest swietny, a zarty Lance Vance'a wymiataja :D np. "My name is Lance, you having a chance"
San Andreas - 9.5/10 - za duzo bugów, ale klimat niezly: This is my gangsta nygga homie :D
Vice City - 8.5/10 - Klimat wymiata. A Tommy Vercetti to prawdziwy gangster.
III - 9/10 - grafika nie wymiata, ale to pierwsze GTA 3D. Klimat miasta jest zaje***ty. Typowa miejska dzungla.
Liberty City Stories - 7/10 - za bardzo nie przypadla mi do gustu. Ale uwielbiam miasto Liberty City. Bohater tez ciekawy no i powrot Salvatore Leone'a :D.
Teraz czekam na wasze opinie.
EDIT:Znalazlem na YouTube tak zwane "Theme". Przedstawiam moje ulubione
Gta 3 Theme Song
Gta Sa Theme Song with CJ's Voice
Gta LCS Theme Song <--- ma to "cos" co mi sie bardzo w niej podoba.
Liczba postów: 383
Liczba wątków: 12
Reputacja:
0
19.07.2008 , 14:11
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.07.2008 , 14:18 przez zygmoont.)
Bez watpienia czwórka. Kazdy kto choc zagral przez moment to powie. Ta gra jest genialna. Niestety nie przeszedlem, bo zatrzymalem sie na dwoch trudnych misjach i sie zniechecilem. Ale wroce do niej na pewno. Nie widzialem jeszcze gry, ktora mialaby tak znakomity gameplay. Jedynie Assassin's Creed moze sie z nim rownac. Grafika calkiem niezla jak na ten ogrom miasta i rozbudowanie. Ja powiem tak, kiedy wlaczylem pierwszy raz GTAIV, pokrecilem sie troche po pokoju i podszedlem do telewizora. Wcisnalem L1 i odpadlem. Przez GODZINE ogladalem reklamy w tv. Jak juz mi sie znudzilo to sie zorientowalem, ze oprocz tego mam jeszcze z 5 innych kanalow. Potem juz nie mialem pytan co do tej gry. Wyszedlem na zewnatrz i poczulem sie jakbym tam byl. Cos niesamowitego. No i to co w GTA najlepsze - stacje radiowe. Tutaj czworka rowniez nie ustepuje poprzednikom. Strzelanie, krycie sie, bieganie, chodzenie, skakanie, walka i przede wszystkim jazda samochodem - tego sie nie spotka w zadnej innej grze. Watek fabularny jest naprawde niezly, ale troche mu brakuje do tych filmowych. Jednak mimo to, mozna sie doskonale utozsamic z bohaterem i wczuc sie w jego role. Swietne uczucie. Jedyne co moglbym dac na minus tej grze to troszke brak takiego "zbalansowania" fabularnego. Na poczatku gry jest tak ogromna ilosc wydarzen, ze trudno sie polapac, gracz jest po prostu przytloczony tym co sie dzieje, naprawde natezenie akcji jest gigantyczne, to akurat dobrze. Ale potem jest zastoj. Przy okolo 20% gra sie nagle blokuje i zaczyna sie stare GTA. Czyli od misji do misji i tak naprawde zapominamy po co to robimy. Gra podobno sie "odblokowuje" pod koniec watku fabularnego, ja tam jeszcze nie doszedlem.
Zreszta co ja bede gadal. Prawie wszystkie serwisy i czasopisma wystawily tej grze maksmalne oceny. Nawet u IGNu dostala 10/10 co sie ostatnio im zdarzylo chyba 10 lat temu. Mimo wszystko gra nie jest rewolucyjna, to caly czas GTA. Na pewno najwieksza gra tego roku razem z czwartym MGSem i mysle, ze te dwie gry swietnie "podsumowaly" te generacje. Nie wiem czy zobaczymy cos lepszego od tych dwoch tytulow w najblizszym czasie.
Gra na pewno warta kupienia konsoli. Nawet tylko po to, zeby pograc przez dwa dni, a potem sprzedac konsole.
EDIT: i oczywiscie zapomnialem o najwazniejszych bajerach. Po pierwsze: MULTIPLAYER! Genialny! Lepszy nawet niz CoDa4. Ogromna ilosc trybow, wszystko po prostu az ocieka miodem :D Do tego genialne uzycie telefonu i internetu. Z poczatku musimy chodzic do kafejki, potem mamy laptopa juz w domu. Wyglada to swietnie ;-) To jest wielki, zlozony swiat. Jak prawdziwy doslownie. I np. takie zdarzenia jak jedziemy z kumplem gdzies sie napic albo zjesc, mamy wypadek, kumpla zabiera karetka i po dwoch dniach dzwoni do nas, zeby go odebrac ze szpitala. Mozemy odebrac, mozemy nie odebrac. Wszystko zalezy tutaj od nas. Dobra, juz nie bede wiecej chwalil, bo i tak nie wymienie wszystkich zalet. Jest ich za duzo. Kazdy kto nazywa sie graczem musi w te gre zagrac.
Reputacja:
0
Z tego co widzialem "IV" jest calkiem niezla. Przepraszam. ZAJ***STA! Warto kupic X360 tylko dla tej gry? Moze wiecie gdzie tanio mozna kupic konsole?
Reputacja:
0
Czy Xboksa warto kupic to nie wiem, w kazdym razie PS3 na pewno warto kupic i to nie tylko dla tej gry ;P Szukaj na porownywarkach cen (ceneo.pl, radar.pl, skapiec.pl). Tam zawsze znajdziesz najtaniej.
Reputacja:
0
zygmoont,Jul 19 2008, 08:05 PM napisał(a):Czy Xboksa warto kupic to nie wiem, w kazdym razie PS3 na pewno warto kupic i to nie tylko dla tej gry ;P Szukaj na porownywarkach cen (ceneo.pl, radar.pl, skapiec.pl). Tam zawsze znajdziesz najtaniej. Dzieki. Ale wole X360. Kosztuje 1000 zl mniej. Dla Gta IV wszystko :D.
Liczba postów: 798
Liczba wątków: 17
Reputacja:
1
Altair_Fan,Jul 19 2008, 08:14 PM napisał(a):Dzieki. Ale wole X360. Kosztuje 1000 zl mniej. Dla Gta IV wszystko :D. Maja ludzie swira na punkcie gier :venom:
Wracajac do tematu gralem w GTA:London ,GTA 3, GTA Vice City,GTA SA
Zadnej z tych gier nie przeszedlem poniewaz to "nie moje klimaty".
SA ma fajna grafike,ale pojazdy przy tych z Vice City wymiekaja.
Zas London...kupa smiechu.
Reputacja:
0
Liczba postów: 700
Liczba wątków: 10
Reputacja:
0
Pierwsza czesc GTA to bylo cos B). Jak siadalem to zawsze kilka dobrych godzin przy niej spedzalem. Teraz to sie juz nie zdarza :P. Do dzisiaj potrafie sobie czasem odpalic i popatrzec na te swietne piksele :D.
O GTA 2 nie ma co wspominac bo wspomnien raczej dobrych nie ma. Za to III byla niemala rewolucja. Klimat, miasto, misje - wszystko wspaniale :D. Dla mnie bomba. VC i SA darze mniejszym sentymentem bo to w zasadzie tylko rozwiniecie III.
Na pecetowa IV czekam z niecierpliwoscia bo jest to kolejna rewolucyjna czesc. Tak jak I i III.
Reputacja:
0
Altair_Fan,Jul 19 2008, 08:50 PM napisał(a):UWAGA!! Cos dla fanów GTA!! Koniecznie to przeczytajcie!! Niewiem jak R* (Rockstar Games) moze szybko sie tak zajac nowa gra z serii GTA O_o.
Reputacja:
0
19.07.2008 , 21:32
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.07.2008 , 22:05 przez zygmoont.)
O Chinatown Wars powiedzieli na E3 Nintendo. Ale biorac pod uwage, ze nic nie pokazali to na te gre poczekamy jeszcze co najmniej 2-3 lata. Ja bym sie zbytnio nie ekscytowal, ale na DSie moze byc naprawde ciekawie.
Co do PS3 czy Xbox 360 to polecalbym jednak PS3. Microsoft niedlugo wyda nowego Xboksa. PS3 jest nowsze i wystarczy na duzo dluzej. Poza tym Blu-Ray - plyty do 200GB co jest nieporownywalne do 9GB dwuwarstwowych DVD. Zreszta, juz sam MGS4 zajmuje rowno 50GB. Takze jesli chcesz konsole na teraz to Xbox 360. Jesli chcesz na co najmniej 5 lat, bierz bez zastanowienia PS3. Poza tym to konsola z wielkimi tradycjami, takich serii jak Gran Turismo, Metal Gear, God of War, Killzone nie zobaczysz na zadnej innej konsoli.
No i nie 1000 zl mniej tylko 500 zl, nie przesadzaj az tak ;P
Liczba postów: 117
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Popieram kolege zygmoonta. Jak pierwszy raz usiadlem do PS3 (w jakims empiku) to myslalem ze mi oczy z oczodolów wyleca. Grafika jest przemiodna ! A gralem w zwykle F1. Dodaj do tego gta IV (z tego co wiem to jest nawet wersja ps3 proGTA IV). Co do tradycji gier God of War hmmm... on az taka tradycja nie jest ale mimo to zajebiaszcza gierka. Takze w 90,2648362488 % popieram zygmoonta.
Liczba postów: 798
Liczba wątków: 17
Reputacja:
1
Odchodzac od tematu, polecil bym ps3 fanom dobrej grafy, tekkena, oraz strzelanek. X-box'a 360 polecilbym fanom Naruto. Jest na niego wydana taka zajefajna gra,ze...az czlowiek zaluje,ze nie ma x-boxa.
I tu mam pytanie. Jaka jest najlepsza wersja GTA na PS2?
Reputacja:
0
20.07.2008 , 12:10
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.07.2008 , 12:15 przez Altair_Fan.)
zygmoont napisał(a):O Chinatown Wars powiedzieli na E3 Nintendo. Ale biorac pod uwage, ze nic nie pokazali to na te gre poczekamy jeszcze co najmniej 2-3 lata.
Chinatown Wars ma sie podobno ukazac juz tego roku w zime...przynajmniej tak pisze w newsie...
Gadziu1115 napisał(a):I tu mam pytanie. Jaka jest najlepsza wersja GTA na PS2?
Polecalbym Vice City Stories. Grafika jest nawet ladna, misje ciekawe i fabula tez superowa. Mam ta gre od prawie roku na PS2 i nie zaluje, ze wydalem na nia 149 zl. Jesli chcialbys pograc w cos latwiejszego to polecam takze Liberty City Stories. Grafika jest troche slabsza od VCS, ale gra tez jest super. Modele samochodow sa zrobione swietnie, a zwlaszcza znana juz od GTA III "Manana". Tutaj zrobili z niej cabrioleta albo cos podobnego :P.
EDIT: rzadlo napisał(a):Na pecetowa IV czekam z niecierpliwoscia bo jest to kolejna rewolucyjna czesc.
Tez czekam z niecierpliwoscia na IV na PC, ale nie potwierdzono jeszcze, ze ma sie ukazac na PC. Moze R* powie o wersji PC wtedy, kiedy bedzie najlepszy moment, czyli gdzies miesiac przed wydaniem gry na PC. To by bylo mile zaskoczenie dla fanow "IV" ;).
Reputacja:
0
Rockstar obiecywalo, ze czworka sie nie pokaze na pecetach. I tak zapewne bedzie, bo juz nawet nie maja po co wydawac na peceta. Czworka sprzedala sie w tak gigantycznym nakladzie, ze ciezko w ogole o tym myslec. Na peceta nie sprzedadza nawet jednej dwudziestej tego (wcale nie przesadzam). Nie maja po prostu po co robic wersji na PC. Ale zapewne kolejne czesci wyjda na peceta, o to juz postara sie nVidia odpowiednio smarujac (GTA IV: Vice City?)
Reputacja:
0
zygmoont,Jul 20 2008, 12:29 PM napisał(a):Czworka sprzedala sie w tak gigantycznym nakladzie, ze ciezko w ogole o tym myslec. Na peceta nie sprzedadza nawet jednej dwudziestej tego (wcale nie przesadzam) Napewno sprzeda sie na PC, poniewaz tylko na to ludzie czekaja...wiesz ilu ludzi nie ma X360 ani PS3, ale maja PC? W pierwszy dzien premiery IV na PC (jesli bedzie) sprzeda sie i to w tylu egzemplarzach, ze lepiej nie gadac...
Reputacja:
0
20.07.2008 , 16:29
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.07.2008 , 16:30 przez zygmoont.)
Nie ma sily. GTA IV sprzedalo sie w ciagu pierwszego tygodnia od premiery w 6 milionach egzemplarzy. W ciagu pierwszego tygodnia. A wiesz jaka byla najlepiej sprzedajaca sie gra na PC w zeszlym roku w USAż World Of Warcraft: The Burning Crusade. Ilosc sprzedanych kopii: 2.25mln. W ciagu calego roku najlepiej sprzedajaca sie gra na PC nie sprzedala sie nawet w polowie tak dobrze jak GTA IV podczas pierwszego TYGODNIA. Komentarz chyba zbedny. Rynek gier PC jest absolutnie nieoplacalny pod wzgledem sprzedazy gier. Jedyne na czym mozna zarobic to na nVidii, ktora placi za kazda gre. A gra na konsole to pewnosc dobrej sprzedazy. Na PC niestety wszyscy sciagna pirata, taka smutna prawda.
P.S. Druga najlepiej sprzedajaca sie gra na PC w USA w zeszlym roku to The Sims 2: Seasons Expansion Pack. 433,000 kopii. W porownaniu do konsol to jest smieszna liczba, bo kazda, nawet przecietna gra na konsole bez problemu osiaga pol miliona egzemplarzy w ciagu roku. Nie oplaca sie wydawcom robic gier na PC. A to wszystko za sprawa uzytkownikow, ktorzy wola gre ukrasc.
Liczba postów: 700
Liczba wątków: 10
Reputacja:
0
Cytat:Rockstar obiecywalo, ze czworka sie nie pokaze na pecetach. I tak zapewne bedzie, bo juz nawet nie maja po co wydawac na peceta.
Z III, VC i SA bylo podobnie i coś Panowie z Rockstar maja pewien szacunek dla graczy PC i moze sie zdarzyc, ze po roku albo i dluzszym czasie zostanie wydana wersja na pecety. Gears of War tez sie swietnie sprzedawalo a wersja na PC wyszla :D. To zawsze szansa na dodatkowa kaske :D.
Piszesz, ze sie gier nie oplaca robic na komputery, a jednak dziwnym zbiegiem okolicznosci nawet czasem jakies exclusive'y sie trafiaja jak Crysis :D.
Reputacja:
0
20.07.2008 , 18:57
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.07.2008 , 18:59 przez zygmoont.)
Crysis okazal sie totalnym niewypalem jesli chodzi o sprzedaz. Gdyby nie nVidia to nie wyszliby nawet na zero.
Tworzenie gier na konsole wyglada tak, ze gra zarabia na siebie poprzez sprzedaz plus ewentualne umowy o wylacznosc. Czyli tak zwane exclusivy. Czyli Microsoft albo Sony placi developerowi, aby ta gra wyszla tylko i wylacznie na jego konsole. Zalezy od jakosci gier, jednak takie umowy zwykle oscyluja wokol 50mln-100mln dolarow dla tych lepszych gier. Za slabsze developer moze otrzymac od 10 mln do 40 mln. Tak sie przynajmniej nieoficjalnie mowi, jak jest naprawde raczej sie nie dowiemy.
Damy szybkie przeliczenie. Np. taki Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots, exclusive na PS3. Gra pierwszego dnia sprzedala 1,3mln egzemplarzy, premiera byla calkiem niedawno i do tej pory sprzedalo sie okolo 3mln kopii, moze troche wiecej (informacja wedlug IGNu, wiec raczej pewna). Ceny liczymy w dolarach bo to USA jest najwiekszym osrodkiem gier, razem z Japonia i to jest najwazniejsza waluta dla developera. Gra kosztuje 60 dolarow. Dystrybutor pobiera dla siebie 20% ceny, a Sony zawsze ciagnie po 10 dolcow od kopii. Zostaje 38 dolców od sztuki dla developera. 3mln*38$ + ok. 50.000.000$ za wylacznosc na PS3 = 164.000.000$ zarobila gra MGS4 poki co. Do tego duzy budzet, reklama, na oko sa jakies 80mln $ do przodu.
Okej, a teraz spojrzmy na sprzedaz gier na PC. Nie dosc ze jest fatalna to jeszcze ceny gier sa duuuuzo nizsze. No jak myslicie, z czego ta branza sie utrzymuje? Ano z producentow kart graficznych (choc na dobra sprawe to tylko nVidia, ATI baardzo rzadko sie w to angazuje). Wyglada to tak - idzie nVidia do developera i mowi mu, ze gra ma miec ogromne wymagania sprzetowe. Przecietny gracz na pececie tej gry oczywiscie nie kupi, ale pojdzie do sklepu i kupi karte graficzna nVidii, bo na tej pojdzie najlepiej. Oczywiscie nVidia odpowiednio za to placi kazdemu developerowi.
Sytuacja jest zupelnie odwrotna na konsolach - tutaj gra musi byc idealnia dostosowana do sprzetu, ktory przez lata pozostaje niezmienny. Na PC zas wymagania sa sztucznie zawyzane, aby producent kart graficznych zarobil (a i Intel sie w tym interesie doklada). No bo na chlopski rozum, jak taka gra ma w jakikolwiek inny sposob na siebie zarobic? Nie ma szans, ze sprzedazy nie zwroci im sie nawet malutki procent budzetu.
Jako pierwszy tak "na jaw" powiedzial do CD Projekt RED, developer Wiedzmina. Jeden z tworcow zapytany dlaczego gra ma takie wysokie wymagania, mimo wcale nie najlepszej grafiki, odpowiedzial, ze maja umowe, ktora musza zrealizowac. Wydaje sie to troche chore, ale gracze sa naciagani na coraz do nowsze sprzety. Oczywiscie jest tez taka zaleta, ze gry sa chorobliwie tanie.
No dobra, naswietlilem wam jak to mniej wiecej wyglada.
A GTA San Andreas na samo PS2 sprzedalo sie w 12 mln egemplarzy. Niebotyczna liczba, ktora nie ma szans zostac pobita w najblizszym czasie. A juz na pewno nie przez peceta ;-)
EDIT: Gears of Wars nie licz. Bo to exclusive dla Xa, a ze za Xem i pecetem stoi Microsoft to kazda gra, z malymi wyjatkami, predzej czy pozniej pojawi sie z Xa na peceta.
Reputacja:
0
Czy mi sie zdaje, czy za bardzo offtopujecie?
Zeby nie robic offtopu: Czy ktos zna jakies "easter eggi" w GTA IV? Bo ja nie gralem, a w III, VC, SA, LCS, VCS odkrylem wszystkie...
Reputacja:
0
W czworce jest pelno. Np. jak polecimy helikopterem na statue wolnosci i w odpowiednim miejscu wejdziemy w zamkniete drzwi (zatytulowane No hidden doors here, z tego co pamiatam) i wejdziemy po schodach to zobaczymy bijace serce :D A poza tym sa niezle jaja, bo dosc czesto wystepuje tam jezyk polski, co jest bardzo smieszne. Przykladowo: bawilem sie kiedys na przejsciu dla pieszych, chcialem przejechac jedna kobiete, w ostatniej chwili wyhamowalem, a ona wyrzucila torby z rak i spanikowana krzyczy "co to kur... jest?!" :D
|