Liczba postów: 713
Liczba wątków: 11
Reputacja:
0
Naprawde wystepuje jezyk polski? Hehe... a znacie jakies ciekawe Easter Eggi w Vice City? bo posiadam wersje na PS2 i nudzi mi sie. To bym poszukal jakichs easter eggow. Znam m.in Leatherface (Apartment 3c), o jakichs tam statkach slyszalem itp. wiekszosc nie sprawdzalem. Znacie jakies jeszcze?
Liczba postów: 700
Liczba wątków: 10
Reputacja:
0
Nikt nie twierdzi, ze gry na PC sprzedaja sie jak swieze buleczki. Chodzi o to, ze mimo slabych wyników powstaja konwersje z konsol, a niektóre gry wychodza tylko na PC. Wiec swietna sprzedaz GTA IV nie ma wiekszego znaczenia. Bo ciagle producenci i dystrybutorzy wychodza z zalozenia, ze jezeli mozna wiecej zarobic to czemu nie.
Liczba postów: 383
Liczba wątków: 12
Reputacja:
0
21.07.2008 , 19:52
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22.07.2008 , 13:50 przez zygmoont.)
Sadze jednak, ze Rockstar zawarlo jakies umowy z Sony i Microsoftem, ktore to uniemozliwiaja. Przynajmniej na te chwile. Oczywiscie gdyby byla taka mozliwosc, to Rockstar chetnie polecialoby na kase nVidii i pare groszy ze sprzedazy, ale widocznie musza ich wiazac jakies umowy, skoro jeszcze ta gra na PC sie nie ukazala i na chwile obecna nic na to nie wskazuje.
EDIT: A jednak, GTA: Chinatown Wars zostanie prawdopodobnie zaprezentowane juz na tegorocznym PAXie za miesiac. Milosnicy DSa moga sie cieszyc ;-)
Reputacja:
0
UWAGA! Jest to wiadomosc do wszystkich na forum, ktorzy twierdzili, ze GTA IV nie wyjdzie na PC otoz...BEDZIE! 6-ego Sierpnia Sam Houser (Dyrektor Rockstaru) oficjalnie potwierdzil, ze juz zaczynaja prace nad GTA IV w wersji na PC. Premiera wersji PC-owej w Ameryce bedzie 18 Listopada, a w Europie 21 Listopada. Bede czekac na ta gre z niecierpliwoscia! Jak mi nie wierzycie tu macie News
Reputacja:
0
A jednak mylilem sie. Zwracam honor. Chociaz widac totalny brak konsekwencji w zachowaniu Rockstara. Jesli planowali od poczatku wersje na PC to dlaczego nie wydali tego w tym samym czasie kiedy wydawali na PS3 i X360? Co prawda robili to juz wczesniej, ale takie zachowanie jest bardzo dziwne.
Liczba postów: 1.148
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Wcale nie dziwne. Po prostu do tej pory nie bylo mowy o wersji PC wiec fani serii (których jest przeciez zatrzesienie) musieli szarpnac sie na konsole znaczaco poprawiajac jej sprzedaz i sama popularnosc (o czym swiadczy fakt, ze zarówno Microsoft jak i Sony próbowali jak najmocniej skojarzyc GTA IV z ich konsola). W koncu co lepiej zareklamuje sprzet jesli nie dobry produkt na nim dzialajacy? Ten chwyt marketingowy dziala juz od jakiegos czasu i zwyczajnie podpisanie umów na tymczasowe exclusive'y daje firmom od konsol zarobic wiecej.
Reputacja:
0
08.08.2008 , 16:48
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.10.2008 , 18:31 przez Altair_Fan.)
zygmoont,Aug 7 2008, 09:34 PM napisał(a):Jesli planowali od poczatku wersje na PC to dlaczego nie wydali tego w tym samym czasie kiedy wydawali na PS3 i X360? Co prawda robili to juz wczesniej, ale takie zachowanie jest bardzo dziwne. Pamietasz GTA III, Vice City, San Andreas? Bylo identycznie jak w przypadku nadchodzacej na blaszaki "Czworki". A po za tym Rockstar Games zawsze nas czyms zaskoczy B) . Tylko dziwne, ze "VC, III i SA" wyszlo 9 miesiecy po premierze na PS2, a "IV" wyjdzie 7 miesiecy po premierze na konsole nowej generacji.
Reputacja:
0
10.08.2008 , 15:22
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.08.2008 , 15:24 przez zygmoont.)
Nie no, Altair, teraz mnie dobiles. Prosze Cie, jesli nie wiesz co to znaczy przeportowac gre na inna platforme to nie zabieraj glosu w tej sprawie :) To nie jest kwestia zmienienia kolka na spacje, trzeba caly kod wewnetrzny przerobic. To nie jest Ctrl+C i Ctrl+V, a potem przez 2 godzinki pozmieniac oznaczenia przyciskow. Juz pierwszy z brzegu problem - gra na Xa jest pisana pod 3 rdzenie procesora, a na PS3 pod 6 jednostek SPU Cella i jeden PowerPC. To jest pierwszy z brzegu problem, przez ktory cala gre trzeba bedzie tworzyc od nowa (oczywiscie majac juz gotowa wizje i gotowe rozwiazania z wersji z konsol, dlatego bedzie szybciej). A jest ich o wiele wiecej. Chociazby to, ze na Xie jest RAM wspoldzielony z karta graficzna, co w normalnych pecetach nie ma miejsca, kolejne mnostwo roboty w optymalizacji.
Liczba postów: 1.110
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
10.08.2008 , 16:16
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.08.2008 , 16:20 przez QbaS.)
GTA... Seria bez której swiat gier bylby zupelnie inny :) Zarówno w pierwsza czesc jak i te kolejne wydane na PC zagrywalem sie niemilosiernie (z wyjatkiem czesci drugiej, która niespecjalnie przypadla mi do gustu). Krótko o kazdej...
Grand Theft Auto, czyli pierwsza czesc kultowej dzis serii wydana w roku '97, to jedna z kilku gier mojego dziecinstwa :) Mimo, ze owy tytul nie posiadal szczególnie pieknej grafiki, wynagrodzila to graczom nieprzecietna grywalnosc i swoboda jaka zaoferowali twórcy. Sadze, ze to byla rewolucja po prostu.
Grand Theft Auto II, czyli kontynuacja "jedynki", w która gralem doslownie chwile i z czego pamietam nie spodobala mi sie za bardzo. Wiecej powiedziec nie moge ;)
Grand Theft Auto III, to bez watpienia kolejna rewolucja. To co zapewnialo graczom radosc w pierwszej czesci, zostalo tutaj przeniesione i polaczone z w pelni trójwymiarowym swiatem oraz ponadprzecietna grafika. Dodatkowo wzbogacono ja o inne dodatkowe opcje, które zarówno mnie jak i na pewno innym, jeszcze bardziej umilaly rozgrywke. Przyklad? Zabawa w pogotowie ratunkowe :D
Grand Theft Auto: Vice City, to po prostu poprzednia czesc tyle, ze jeszcze bardziej urozmaicona, ale... Zadna jak dotad, nie miala takiego klimatu, który tutaj wyraznie nawiazywal do slynnego filmu Scarface (popatrzcie chociazby na wille Vercetti'ego, której wystrój byl niemal identyczny, jak ten w posiadlosci Tony'ego Montany), a to pozwalalo jeszcze bardziej wczuc sie w gangstera...
Grand Theft Auto: San Andreas, to juz przedostatnia czesc o której chce cos napisac. Jej problem polegal na tym prezentowany teren byl zbyt ogromny przez co jezdzenie od punktu do punktu zaczynalo stanowic wiekszosc czasu calej rozgrywki. Po za tym, jak zawsze kolejne urozmaicenia, tym razem wiecej, ze tak to okresle "pierdolowatych", takich jak zmienianie fryzury, robienie tatuazy itp.
No i ostatnia czesc...
Grand Theft Auto IV, w które mialem okazje zagrac na X360. Fenomenalna grafika, wreszcie poprawiony model fizyki, ulepszone AI innych postaci, zwiekszony realizm rozgrywki, genialny system walki wrecz to tylko piec plusów, na które szczególnie zwrócilem uwage, a których sama gra ma jeszcze bardzo wiele. Nic dodac nic ujac, ta gra jest po prostu rewelacyjna i nie moge doczekac sie jej PC'owej wersji (obym do tego czasu kupil sobie nowy komputer :) ).
PS: W IV pewnie jeszcze sobie dzisiaj pogram, u kuzyna... :D
Reputacja:
0
Cytat:Fenomenalna grafika
Ludzie no, bez jaj :D Ja rozumiem, ze ta gra jest swietna, ale zeby powiedziec, ze ma fenomenalna grafike? Fenomenalna na dzisiejsze czasy ma tylko Crysis i Uncharted. Niedlugo moze i Heavy Rain.
A co do tej fizyki to warto wspomniec ze GTAIV uzywa silnika Euphoria, czyli tego, ktory rowniez bedzie w Star Wars: Force Unleashed (demo juz w czwartek! przynajmniej na X Live i PSN).
Gość
Niezarejestrowany użytkownik
Nie moge sie doczekac jak przywioza mi mojego zamówionego Xboxa 360 :D. Bede gral w koncu w GTA IV i przekonam sie czy prawda sa te wszystkie zalety tej gry i czy slusznie aby dostala najwiecej punktów w recenzjach. GTA SA bylo by lepsze gdyby nie liczne bugi i czasem sztuczna grafike. Mimo to jest to dobra gra zwlaszcza na multi :P.
Liczba postów: 1.148
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
zygmoont,Aug 10 2008, 05:25 PM napisał(a):Cytat:Fenomenalna grafika
Ludzie no, bez jaj :D Ja rozumiem, ze ta gra jest swietna, ale zeby powiedziec, ze ma fenomenalna grafike? Fenomenalna na dzisiejsze czasy ma tylko Crysis i Uncharted. Niedlugo moze i Heavy Rain.
A co do tej fizyki to warto wspomniec ze GTAIV uzywa silnika Euphoria, czyli tego, ktory rowniez bedzie w Star Wars: Force Unleashed (demo juz w czwartek! przynajmniej na X Live i PSN). Ja tez uwazam, ze GTA IV ma fenomenalna grafike. Grafika grafice nierówna. Jesli porównujesz ja do Crysisa to powiedz mi w którym miejscu w nim masz wielkie i zróznicowane miasto w calosci dostepne do zwiedzania oraz reszte urozmaicen? Piszac o grafice obu gier trzeba zwrócic uwage na to co dana gra nam oferuje. GTA IV to bardzo rozbudowana zrecznosciówka w której na raz widzisz mnóstwo poruszajacych sie obiektów czego Crysis nie oferuje. Obie gry maja swietna grafe ale nalezy ja oceniac nieco inaczej.
Reputacja:
0
W moim rozumieniu grafika to grafika. Przy ocenie tego jak gra wyglada nie zwracam uwagi na to, czy jedzie obok mnie kilkanascie samochodow czy nie. To dopiero biore pod uwage pozniej. Tak jak gry na PS2 nie maja fenomenalnej grafiki i to jest to co sie rzuca w oczy. Dopiero potem oceniam czy jednak biorac pod uwage ogrom swiata i mozliwosci PS2, grafika jest niezla.
Jak dla mnie:
grafika = grafika
zlozonosc swiata = zlozonosc swiata
grafika ≠ zlozonosc swiata
I dlatego:
grafika: Crysis > GTA
zlozonosc swiata: Crysis < GTA
GTA 4 ma fatalne tekstury i to widac golym okiem.
Gość
Tekstury chyba nie byly najlepsza strona Rockstara w GTA, z tego co sie orientuje....Mimo to GTA IV jest i pozostanie gra roku 2008 :D.
Liczba postów: 1.110
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
11.08.2008 , 09:49
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.08.2008 , 09:57 przez QbaS.)
Zgadzam sie z tym, ze tekstury nie sa najpiekniejsze i to widac szczególnie przy takich obiektach jak rosliny i drzewa, ale nie zaprzeczysz chyba, ze w odniesieniu do poprzednich czesci grafika IV czesci jest fenomenalna ^_^
Jestem osoba, która nadal czeka na nowy komputer, gdyz mój obecny nie pozwala nawet nacieszyc sie najslabszymi detalami w tytulach sprzed 2 lat! Patrzac na wszystkie cienie i odblaski swiatel, a takze na duzy zasieg widzenia w najnowszej odslonie GTA, bylem zachwycony. To jest zwyczajnie moja opinia i zdaje sobie sprawe, ze Crysis na pelnych detalach jeszcze bardziej by mnie oniesmielil.
Reputacja:
0
Przepraszam, ale jestem troche tepy :lol: , ale czy jesli GTA IV ma slabsze tekstury od Crysisa to "IV" moze miec mniejsze wymagania od Crysisa?
Reputacja:
0
Wiesz, to glownie zalezy od programistow. Jak widac na przykladzie konsol gry mozna uruchamiac nawet na slabszych sprzetach. Jesli programisci Rockstara sie przyloza i dobrze zoptymalizuja kod to jest duza szansa, ze bedzie mial mniejsze wymagania niz Crysis. Ale biorac pod uwage, ze zostalo im dosc malo czasu, to jest to watpliwe.
W GTA tekstury sa niskiej jakosci i przede wszystkim rozdzielczosci tylko dlatego, aby zajmowaly mniej i szybciej sie ladowaly do pamieci. W niektorych grach widac takie jajca, ze jak jedziemy samochodem bardzo szybko to tekstury sie nie zdaza doczytac i w pewnym momencie jedziemy po powietrzu. W GTAIV, aby tego nie bylo zastosowano bardzo slabe jakosciowo tekstury. Takze tutaj jakosc tekstur nie bedzie miala wplywu na wymagania gry. Swiat w GTA jest nieporownywalnie wiekszy od tego Crysisowego i dlatego przed programistami naprawde ciezkie zadanie, nie zazdroszcze im.
Liczba postów: 700
Liczba wątków: 10
Reputacja:
0
Cytat:Ale biorac pod uwage, ze zostalo im dosc malo czasu, to jest to watpliwe.
Ale przeciez najprawdopodobniej konwersja jest tworzona juz od jakiegos czasu. Ja jestem przekonany o tym, ze wymagania beda mniejsze od Crysisa.
Gość
Ja uwazam, ze oni od dawna mieli wersje na PeCeta ;). Tylko ten ich chwyt marketingowy, ze nie bedzie, zeby ludzie konsole kupowali...Ale Rockstar juz zapowiedzial, ze GTA IV bedzie jego ostatnia gra na PC ze wzgledu na "male" zyski.
Reputacja:
0
11.08.2008 , 15:47
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.08.2008 , 15:48 przez Altair_Fan.)
Fred_Mord,Aug 11 2008, 03:42 PM napisał(a):Ale Rockstar juz zapowiedzial, ze GTA IV bedzie jego ostatnia gra na PC ze wzgledu na "male" zyski. Racja. Jak zrobia wersje na PC to pewnie zarobia duzo kasy. Wiekszosc ludzi pewnie tylko czekalo na wersje na PC, poniewaz moga nie posiadac konsol, a kupienie jej tylko dla jednej gry to przesada. Tak czy siak mi pojdzie "IV". Jesli Crysis chodzi mi na 1280 x 1024 i srednich detalach to pewnie GTA IV odpale na srednio-wysokich detalach. Marzenia... :lol:
|