04.11.2008 , 12:38
_SetH_,Nov 4 2008, 10:32 AM napisał(a):Nie roz?mieszaj mnie, Wikipedia to żadne źródło. Czasem piszę tam takie głupoty, że aż zęby bol?, a zwłaszcza w has?ach związanych z teologi?. Z resztą nigdzie nie jest tam napisane, że tradycja chrze?cija?ska przej??a takową tradycj?, a jedynie, że iglaki były podmiotem poga?skich kultów. Czy to, że zarówno S?owianie jaki i Egipcjanie i Majowie czcili sło?ce, znaczy że który? z tych kultów wywodzi się z innego?I widzisz? To ty się mylisz. Na Wikipedii owszem CZASEM piszę głupoty ale w tym przypadku mają racj?. Ja nie braćem tej informacji z Wikipedii tylko przeczytałem o tym w pewnym artykule i s?ucha?em o tym w programie telewizyjnym. Iglaki były przedmiotem poga?skich kultów i dlatego ten zwyczaj został przyjąty przez chrześcijaństwo aby ludności poga?skiej ?atwiej było zrozumieć nową wiar? która była czym? ZUPE?NIE odmiennym niż to w co dotychczas wierzyli i dlatego niezrozumiałym. Już o tym z resztą wspomina?em. Nie trzeba daleko szukał żeby znależę tą informacj?.
EDIT:
Generalnie ta dyskusja nie ma większego sensu, jeśli coś zostało przyjąte w chrześcijaństwie, to niezaleśnie od tego skąd się wywodzi, jest chrze?cija?skie, jeśli nie, to nie. Halloween nie jest uznawane przez końció?, więc jest poga?skie. Koniec, kropka. Poza tym, należy rozróżni? celtyckie święto duchów i XX-sto wieczn? zabaw? w przebieranki za postacie z filmów, bo jedno z drugim w zasadzie nie ma wiele wspólnego. Moje zdanie jest takie jak już wcześniej pisaćem:
Halloween jako zabawa - tak, jak ktoś ma ochot?, to czemu nie.
Halloween jako święto - nie, jest to poga?ski zwyczaj i nie przystoi chrze?cijanom.
Wszystko tak naprawdę rozchodzi się o to, jak kto do tego podchodzi.
To co nie uznawane przez Ko?ció? katolicki jest poga?skie!? W takim razie na każdym kroku bardzo poważnie grzeszymy bo jest mnóstwo obyczajów których Ko?ció? oficjalnie nie zatwierdziś...
To co jeśli Halloween zostałoby przyjąte przez Ko?ció? jako święto to już nie jest poga?skie? Jeśli Ko?ció? by je uzna? to będziesz je obchodziś?