Wookie napisał(a):To co jeśli Halloween zostałoby przyjąte przez Ko?ció? jako święto to już nie jest poga?skie? Jeśli Ko?ció? by je uzna? to będziesz je obchodziś?Tak. Jeśli Ko?ció? je uzna, to będą je obchodziś i traktować jak święto i chciałbym tu podkreśli? słowo ?WI?TO. Jak już pisaćem jako zabawa, bez żadnej symboliki jest ok nawet teraz.
Wookie napisał(a):To co nie uznawane przez Ko?ció? katolicki jest poga?skie!? W takim razie na każdym kroku bardzo poważnie grzeszymy bo jest mnóstwo obyczajów których Ko?ció? oficjalnie nie zatwierdziś...Czytanie ze zrozumieniem się k?ania. Mówimy tu o zwyczajach o pod?o?u religijnym i obchodzeniu związanych z nimi ?wi?t. Powiedz mi, jakie to niby są jeszcze powszechnie obchodzone przez chrze?cijan niechrze?cija?skie święta? (Tylko nie wyskakuj mi tu ze świętami państwowymi, bo to zupełnie co innego, nie mają one jakiegokolwiek związku z religi?).
Wookie napisał(a):I widzisz? To ty się mylisz. Na Wikipedii owszem CZASEM piszę głupoty ale w tym przypadku mają racj?. Ja nie braćem tej informacji z Wikipedii tylko przeczytałem o tym w pewnym artykule i s?ucha?em o tym w programie telewizyjnym. Iglaki były przedmiotem poga?skich kultów i dlatego ten zwyczaj został przyjąty przez chrześcijaństwo aby ludności poga?skiej ?atwiej było zrozumieć nową wiar? która była czym? ZUPE?NIE odmiennym niż to w co dotychczas wierzyli i dlatego niezrozumiałym. Już o tym z resztą wspomina?em. Nie trzeba daleko szukał żeby znależę tą informacj?.Owszem DATY wielu ?wi?t katolickich zostały tak dobrane, aby pokry? się z datami ?wi?t poga?skich, a większość związanych z nimi zwyczajów została zaadoptowana przez chrześcijaństwo. Tylko, że to miało miejsce głównie we wczesnych wiekach, kiedy było to stosunkowo młode wyznanie. Podobna rzecz miała miejsce kiedy dany obszar był chrystianizowany. Zwyczaj ubierania choinki jak pisaće? pochodzi z Niemiec (powiedzmy, bo to trochę naciągane określenie) z XVI w, które zostały schrystianizowane około 1000 lat wcześniej. To trochę za długi czas, żeby można było mówił o przej?ciu jakiegoś rdzennego zwyczaju, bo te zostały już dawno wyt?pione nawet na wsiach. Zgadzam się, że iglaki były podmiotem poga?skich kultów, ale nie oznacza to, że w jakikolwiek sposób ten kult został przej?ty przez Ko?ció?. W tej sprawie określenie "wywodzi się" jest mocno nadużywane. Widzisz, ja "przeczytałem o tym w pewnym artykule i s?ucha?em o tym w programie telewizyjnym", że jednak nie wywodzi się to z poga?skich obrządów. Twój argument jest typu "wydaje mi się, że gdzień słyszałem".
Poza tym coraz bardziej odbiegamy od tematu a ta dyskusja do niczego tak naprawdę nie prowadzi. Co od takich rzeczy to nawet historycy nie mają wspólnego zdania (ba! ci to nawet k?óc? się o to co było 5 lat temu, to o to co miało miejsce 500 lat wcześniej wręcz się biję), więc my możemy tak odbija? piłeczk? w nieskończono??, aż komu? się znudzi i dla (nomen omen) ?wi?tego spokoju przyzna drugiemu racj?, bo wątpię aby komukolwiek udało się kogokolwiek przekona?.
Powrót jest tylko jeden i nie króla, tylko jedi.