' napisał(a):A ktoś umie że tak powiem wymieni? (blablabla) rodzajów gier i krótko opisać XD?? (blablablablablablablablablabla)
dobra postaram ci się to przedstawi? w ?atwy sposób:
Gry RPG - gry w których wyst?puj? elementy charakterystyczne oryginalnych gier RPG czyli np. Odgrywanie ról, przeżywanie przygód, wybory moralne pod postacią dialogów (ale czy to było w papierkowych RPG nie jestem pewien na 100%), ixpeki i duże możliwości rozwoju postaci. Twój KoTOR się właśnie do takich gier zalicza
Akcja - Gry akcji to (przynajmniej jak dla mnie) gry w których mam swobbodn? kontrolę nad bohaterem i jest tam do pewnego stopnia "hollywood'zki rozmach" podziele je na parę:
TPP'y - Gry w których kamera jest zaczepiona za plecamy będą ramionami bohatera. Twój Asssassins Creed się do takich zalicza.
FPP'y -Tutaj widzimy z oczu bohatera i zazwyczaj w gr? wchodzę strzelanki czyli FPS'y jednak znajd? się pere?ki. (patrz: Dark Messiah który jest FPS'em w sensie First Person Shooterem ze względu na strzelanie z ?uku, ale i First Person Slasherem ze względu na walk? mieczem)
Strategie - dziel? się na RTS'y (Real-time Strategy) i TBS'y ( Turn-based Strategy). W skrócie: rozbudowa wojska i podbijanie twierdz wrogów często wytłumaczone jakąś fabułą w czasie rzeczywistym będą turowym.
Wy?cigówki - nie sądzę żeby było trzeba tu coś tłumaczy? ale na wszelki wypadek: musisz ?ciga? się lub wygrywa? inne konkurencje różnymi pojazdami będą sami
Sportowe - J.W wcielamy się w cała dru?yn?, a raz w jednego gracza żeby wygra? w dyscyplinie/ach sportowej/ych jakie są w grze
Bijatyki - w skrócie: lanie po mordach
Ca?a reszta to częste hybrydy (Oblivion to FPS z elementami RPG, Risen to gra RPG z elementami akcji, Warcraft 3 to RTS z elementami RPG itd.)
Jeśli coś opu?ci?em proszę mnie poprawić
a co do gier to aktualnie gram we FlatOuta 2 (raj dla piratów drogowych) i Just Cause (GTA bez fizyki, gdzie twórcy postawili głównie na zabaw?:venom:)